Протестът на българските и румънските превозвачи в Брюксел, подкрепяни от

...
 Протестът на българските и румънските превозвачи в Брюксел, подкрепяни от
Коментари Харесай

Брюксел отхвърли 2/3 от „Плана Макрон

 Протестът на българските и румънските превозвачи в Брюксел, подкрепяни от техни сътрудници от Полша, Латвия и други страни от Европейски Съюз, реализира сериозен триумф. На постоянното си съвещание Комисията по превоз и туризъм на Европейския парламент (ЕП) отхвърли два от трите отчета, на които е разграничен така наречен „ Пакет Мобилност 1 “, по-известен като „ Плана Макрон “. 
Това заяви особено за „ Стандарт “ от пл. „ Люксембург “ в Брюксел Димитър Димитров, изпълнителен шеф на Камарата на автомобилните превозвачи в България. Заедно с още над 600 представители на българския интернационален авто превоз той беше един от протестиращите в столицата на Европейски Съюз против приемането на тотално лицемерния и извънредно дискриминационен за свободния бизнес „ Пакет Мобилност 1 “. 
Пред нас излязоха трима от нашите евродепутати, които са съумели да се освободят след гласуването – Сергей Станишев, Петър Курумбашев и Андрeй Новаков, дружно с министъра на превоза Росен Желязков – описа Димитър Димитров. Те обясниха, че единствено единият от трите отчета, на които е бил разграничен целият „ Пакет Мобилност 1 “, е бил признат, а останалите два са били отхвърлени от Комисията по превоз и туризъм на Екологичен потенциал. Приет е само отчетът на Исмаил Ертуг, немски евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. С него на процедура е призната една от клаузите на „ Плана Макрон “ - за връщането на камионите на всеки 28 дни в страната, в която е регистриран превозвачът. Прието е било и въвеждането на така наречен „ интервал за изстудяване “ при осъществяването на каботажните транспорти на територията на Общността, текст, който не е бил от първостепенно значение за българските превозвачи. Той значи, че след избран брой вътрешни транспорти камионът няма право да прави нови, изясни Димитър Димитров.  
С отхвърлените два отчета отпадат доста проблематични текстове за автомобилния отрасъл. Единият от тях е за изравняването на командировъчните на водачите с тези в страните, на чиито територии правят транспортите. Отпада и възбраната водачите да спят в кабините на ксамионите, а за почивката си да наемат стая в хотел или мотел, както и други рестрикции.
И тримата ни евродепутати обаче незабавно изразили опасения, че посредством процедурни хватки е допустимо да бъде изработен опит за внасянето за гласоподаване в пленарната зала на Екологичен потенциал освен на утвърждения от Комисията по превоз и туризъм отчет на Исмаил Ертуг, само че също и на отхвърлените два отчета. Принципно и двата разновидността са неприемливи, показали нашите евродепутати. Първо, утвърденият от комисията отчет на Ертуг не би трябвало да бъде обсъждан и гласуван настрана от останалите два, защото и трите отчета са взаимносвързани и в случай че бъде признат единият, то той препраща към другите два отчета. Второ, не приемайки двата отчета, на практическа транспортната комисия на Екологичен потенциал е отхвърлила 2/3 от текстовете на „ Пакета Мобилност 1 “, тъй че би трябвало той да не бъде внасян в зала. Именно заради тази причина както нашите евродепутати, по този начин и българското държавно управление ще упорстват „ Пакета Мобилност 1 “ въобще да не бъде внасян в Европарламента, разяснява особено за „ Статндарт “ от пл. „ Люксембург “ в Брюксел Димитър Димитров. 
Затова дано към този момент не назоваваме това Победа, само че можем самоуверено да заявим, че идването ни до Брюксел не беше на вятъра, заключи изпълнителният шеф на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров от центъра на столицата на Европейски Съюз! 
Президентът Румен Радев е изпратил писмо до ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни във връзка “Пакета Мобилност 1 ”, оповестиха от прессекретариата на президента. Предвидените законодателни промени са в прорез с устоите на единния европейски пазар и нарушават правилата за свободното придвижване на артикули, хора, услуги и капитали в границите на Общността “, декларира в писмото си до Антонио Таяни президент Румен Радев.  
С огромна сигурност към този момент може да се каже, че противоречивият „ План Макрон “ ще остане за разискване от новия Европейски парламент, който ще бъде определен през май тази година. standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР